woensdag 19 mei 2010

19 mei 2010


Vandaag voor het eerst in jaren weer eens op de Waal gevaren. Het was wel spannend, want de Waal is toch een stukje ruiger dan de Maas waar ik normaal vaar. Breder, stroming, kribben en veel beroepsscheepvaart. Toen ik bij de pont van Brakel afgezet werd was ik toch even een beetje zenuwachtig, er stond namelijk een behoorlijk flinke NW-wind en het water zag er wat onrustig uit.

Voorzichtjes weggevaren en ondanks het onrustige water ging dat goed. Bij de koppen van de kribben stonden veel meer schuimkopjes en woelige golven dan ik me kon herinneren, maar zolang ik bleef doorpeddelen bleek dat ook niet zoveel voor te stellen. Alleen ik bleef het wel spannend vinden. De stroming mee viel me dan weer tegen, die was in gedachten een stuk sterker, maar dat lag misschien aan de waterstand of het feit dat ik toch redelijk dicht bij de kribben in de buurt bleef.
Een keer of drie heb ik in een kribvak gewacht op scheepvaart (die dan toch verder weg bleek dan ik dacht, blijft intimiderend die grote duwbakken), omdat ze toch wel erg dicht in mijn koers kwamen.

Ik was al gewaarschuwd dat de scheepvaart soms binnen de boeien door kwam en dat bleek aardig te kloppen. Misschien willen ze een beetje afsnijden of profiteren van de tegengestelde stroming tussen de kribvakken?
Ik weet het niet, maar ik bleef eerbiedig uit de buurt. Al met al koste dat wachten wel een hoop tijd en daardoor deed ik er ruim een uur over om naar de Merwede te varen, dat was twee keer zo lang als ik gedacht had. De Merwede ben ik niet opgeweest, want ik ben linksaf de afgedamde Maas op gegaan langs Woudrichem en dus om Slot Loevestein heen. Ik heb op de Waal heel wat fotomomenten overgeslagen omdat ik toch liever iets meer controle hield. Meestal maak ik de foto's met de telefoon die ik dan uit een tasje haal en weer terug in mijn zwemvest stop, maar daar is nu dus helaas niks van gekomen.
Na de bijna 180 graden draai de Maas op was het water opeens een stuk rustiger en had ik de wind in de rug, dat was na het ietwat spannende begin eigenlijk wel lekker, maar ik had nog wat kilometers voor de boeg richting de sluis van Andel. Dit was de eerste keer dat ik hierdoorheen ging. Na 20 minuten wachten mochten we eindelijk naar binnen, ik zat inmiddels al 2 uur in de kano en kreeg behoorlijk zin om er even uit te gaan, mijn rug en benen wilde graag even iets anders. Ik draaide al bijna om, om te gaan kijken of ik ergens aan land langs de sluis kon toen de deuren opengingen. Snel naar binnen en na ca. 15cm zakken voer ik een kwartier later weer als eerste de sluis uit. Snel aangelegd voor een broodje en de benen strekken en toen de laatste 9 kilometer naar huis. Hier had ik behoorlijk de wind in de rug, dus dat was lekker. Dat het stevig waaide bleek wel uit het feit dat op smmige open stukken witte kopjes op de golven stonden.
Aardig stuk kwam ik weer terug en moest toen het laatste stukje teruglopen, dat is het nadeel als je je af laat zetten aan het begin van een enkele reis.
De barbecue daarna maakte dat weer ruimschoots goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten