woensdag 6 juli 2011

5 juli 2011-Waal

Vakantietijd voor mij, dus wat meer tijd om met de auto op pad te gaan.
Eindelijk weer eens naar de Waal. Ik had hier al lang zin in, maar het kwam er telkens niet van. Maar nu kon ik eindelijk weer eens kanoën op de rivier en langs de stranden/uiterwaarden waar ik vroeger zoveel gespeeld heb en waar ik een jaar of 17 geleden met de Wato kano's samen met mijn vader begon te kanoën.Bij de veerpont het water in. Het was mooi zonnig, ietwat nevelig, weer met weinig wind. Eerst stroomopwaarts natuurlijk. Ik wilde proberen om bij Nieuwaal de bocht te halen die direct aan het water ligt, ik weet nog dat we vroeger tijdens de verste tocht daar net niet geweest waren, dus het zou mooi zijn als ik daar nu even dunnetjes overheen kon. Maar dat was geen hoofddoel, ik wilde een beetje genieten en spelen met de stroming en mijn Svalbard uitproberen op eens wat ander water dan de Maas waar ik gemakshalve het meeste vaar.

Bij de eerste krib ging ik nogal wijd, het viel niet helemaal mee om de Svalbard mooi het kribbetje rond te krijgen. Na even de skeg een stukje uit te hebben gezet en toen ik later wat durfde te kanten ging het trouwens prima. Er stond even een flinke deining en ik waande me zowat op zee. Maar even later was dat weg en over het algemeen was het vrij rustig. Dit kwam door de mooie weersomstandigheden en door het opvallend rustige vrachtverkeer.

Al vrij snel was ik bij Zuilichem en rustig doorpeddelend gingen we verder. Ondertussen was het net voor de kribben toch altijd een beetje opletten, want daar is het water toch wat onrustiger en af en toe, met name door scheepvaartgolven, kwamen er toch wat hogere golven dan ik gewend was soms wel over het dek heen gespat.

Maar al met al weinig aan het handje en na ruim een uurtje was ik al bij Nieuwaal. Gewoon maar even verder dus, maar ik vond het wel tijd voor een boterhammetje, dus ietsje verder gestopt bij een mooi vlak strandje en daar het zwemvest en spatzeil uitgedaan voor wat frisse lucht. Mooi een foto maken met de gsm.Maar toen opeens liep heel het strand vol met golven en moest ik de kano beethouden om hem niet te laten wegspoelen. Het zemvest, spatzeil en gsm-hoesje lagen erachter in het water en gelukkig kon ik met één hand de gsm en met de ander de kano en de spullen erachter beethouden, maar die zaten lekker vol met nat zand. Klassieke fout, vroeger als klein kind liepen mijn laarzen al weleens vol als we te laat terugrenden van de golven.De kano maar naar iets veiliger oorden gesleept en onder de boterhammen maar eens op de gps gekeken hoe de stand was. Gemiddeld had ik stroomopwaarts toch ruim 6km/h gehaald. De stroming viel me inderdaad alles mee (door het lage water?) en natuurlijk doordat ik bij de kribbetjes binnendoor ging.
Ook zag ik dat ik maar twee kribvakken van de Gamersche Waarden verwijdert was, dus dat was wel leuk om eens te gaan kijken.
Al wegvarend kwam er net een klein bootje aan dat even later een Shell tankbootje bleek en precies voor mijn neus vertraagde er een containerschip om al varend bijgetankt te worden. Even aangekeken en toen erachteraan richting de uitgravingen bij Gameren. Alleen toen ik daar aankwam begon ik de schouders lichtjes te voelen, dus het bord 'Verboden Toegang' kwam me niet heel slecht uit en was een mooi excuus om om te draaien.
Even nog gekeken richting Zaltbommel waar de Toren en de Brug duidelijk te zien waren, dat moet haalbaar zijn dacht ik nog toen ik toch maar de andere kant opging.
Inmiddels toch ca. 1 uur en 40 minuten stroomopwaarts gevaren zonder de pauze en terug was ik binnen een uur. Scheelt toch behoorlijk hoewel ik daar op het water niks van merkte. En ondanks dat het eerste gedeelte van de terugreis heel rustig ging moest ik later toch door een paar flinke golven heen en een paar keer netjes aan de kant voor scheepvaart. Dat kost zo een paar minuten. Geeft niks, hoort bij de Waal. Wat ik erger vond was het plezierjachtje met bejaarden wat al slingeren vanachter een vrachtschip een paar keer recht op me af kwam waardoor ik voor de zekerheid maar achter een krib heb gewacht. Volgens mij hadden ze zelf niet door wat ze aan het doen waren, maar dat maakt het alleen maar erger.

Maar al met al een prachtige morgen varen voor me en zeker voor herhaling vatbaar.
En de slapende benen? Ik had dezelfde neopreen rol als de vorige keer voor het zitje gelegd en uiteraard voel je na 1,5 uur in dezelfde houding wel wat. Maar dat is dan gelijk over zodra je opstaat. Met andere woorden: Nergens last van en dat is wel lekker...

De GoPro video op YouTube:

Vimeo:

Of als (tijdelijke) download (rechtermuisknop-doel opslaan als):
http://www.rivierenlandmedia.nl/Media/05072011waal.mp4

Kaartje:

My Tracks log weergeven op een grotere kaart Helaas beweegt vooral tijdens de pauze het signaal een beetje heen en weer waardoor de topsnelheid niet klopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten